Renk Spektrumu ve oluşan renklerin anlamları

Günlük yaşantımızda ya da özel sanat sergilerinde tasarımın dili olduğunu her zaman belirtmişizdir. Renkler, şekiller, karmaşıklık ya da sadelik üzerinde, bazen bir fırça darbesinde, bazen de çizilen düz bir çizgide... Bu gün de bu kompozisyonların içerisinde büyük yere sahip olan renkleri konuşalım sizlerle...



Renk; bir cam prizmaya yansıtılan beyaz ışık sayesinde ortaya çıkan bir oluşumdur. Bu oluşum Renk Spekturumu olarak da bilinir. Işınlar düz hatlardan yayılarak, birinden diğerine geçiş yaparken eğilirler. Böylelikle üç ana rengimiz kırmızı-sarı-mavi ve üç ara renk olan turuncu-yeşil-mor renkleri ortaya çıkar.




Görsel objelerde yaptığımız tercihlerin bir sebebi vardır. Renklerin psikolojik etkisi... Yaptığımız beğeniler ya da seçimler içersindeki renkler, bizim psikolojik olarak içinde bulunduğumuz, sevdiğimiz, huzur ya da karmaşa oluşturan bir etkileri vardır. Bundan dolayı da tasarımın kişilere doğru ulaşması için renklerin anlamlarıyla birlikte oluşturdukları uyum çok önemlidir.





Bu yazımızda, yukarıda işlediğimiz ana ve ara renklerin anlamlarından söz edeceğim.


Kırmızı rengi; sıcak, samimiyet, güç, heyecan, ateş, kan, aşk, ve agresiflik gibi kavramları simgeler. Sağlık alanında kan basıncını ve solunumu hızlandırır. Çabuk karar almaya ve aldırtmaya yönlendiren bir etkisi vardır. Kırmızı renkteki kelimeler ve objeler insanların hemen dikkatini çeker. Duygusal yoğunluğu arttırır. Tasarım içerisinde vurgu yapmak için kullanılmalıdır. Fazla yoğun ya da zeminde kullanıldığında itici ve karamsar etki de yaratabilir.


Turuncu rengi heyecan ve mutluluk, dinamik, dikkat çekici, çarpıcı, zenginliği ifade eden iç açıcı bir renktir. Metabolizmayı hızlandırır. Kullanım alanları içerisinde yine sağlık sektörünü göreceğiz. Spor salonlarında oldukça yoğun kullanılmasının nedeni, insan psikolojisinde dengeli ve yeterli seviyede gücü arttırmayı sağlamasıdır. Ortamda kişiye canlılık verirken enerjinin artmasına yardımcı olur. 



Mavi; yalnızlığı, üzüntüyü, depresyonu, bilgeliği, güveni ve sadakati simgeler. Bunun yanında mavi renk iştah kapatıcıdır. Yemek sektöründe diyet siteleri ya da diet programlarında sağlık anlamındaki yeşil renginin yanında sık olarak rastladığımız renklerden biridir. Akılda kalıcıdır ve çalışma performansını arttırır. Mavi ve beyaz renkler hüzün, açık mavi ve yeşil tonları ile pembe renkler huzur verici etki gösterirler. 



Sarı renk açık tonlarda kullanıldığında metabolizmayı hızlandırır. Beyin ve göz sistemini yoran bir renktir. Dozunda kullanıldığında parlaklık ve sıcaklık hissi verir. Enerji, samimiyet ve sıcaklık rengidir. Soluk tondaki bir sarı rengi hastalık, çürüme ve halsizliği simgeler. Dolayısıyla sarı söz konusu olduğunda seçilen tonlar oldukça önemlidir. 



Yeşil; sakinleştirir, sinir sistemini düzene sokan bir etkisi vardır. Gözler için de görme gücünü arttıran rahatlatıcı renktir. Bu etkilerinden dolayı sağlık hizmetlerinde bulunan web sitelerinde ya da tasarımlarda daha çok yeşil rengini görürüz. Koyu yeşil soğukluk ve zenginliği ifade ederken, zeytin yeşili barış demektir.



Mor; asalet demektir. Lüks hayat, zenginlik ve zarafet ile birlikte duygusallığı da simgeler. Çok yoğun kullanıldığında olumsuz etkiler doğurur. Bundan dolayı kırmızı renginde olduğu gibi kullanım alanlarını dengede tutmak önemlidir.


Renkeler bu kadar ile bitmiyor tabiki... Diğer renk tonlarını, tonların karışımlarını diğer yazılarımda sizlerle detaylı olarak paylaşacağım.

Renkli dünyalar dilerim... 


Popüler Yayınlar