Šejla Kamerić Kişisel Sergisi "WHEN THE HEART GOES BING BAM BOOM"


Bu yazımda 28 Şubat’a kadar devam edecek olan kişisel bir sergiden bahsetmek istiyorum sizlere. Bosnalı sanatçı Šejla Kamerić, “Bim Bam Bom Çarpınca Kalp” başlıklı sergisi ile karşımızda. Bosna-Hersek’teki savaş döneminde yaşanılan sosyo-psikolojik durumları samimi, görsel bir dil ile anlatan ünlü sanatçı Türkiye’de ilk kişisel sergisini gerçekleştiriyor. 



Kendi deneyimlerinden, anılarından ve hayallerinden hareketle şekillenen işleri, hayatın anlık görüntülerinden, karmaşık bir psiko-coğrafi manzara gözlemektedir. İnsanın etrafında olup biten olaylara ya da durumlara karşı direnme gücünün görünmeyen yüzünü gerek fotoğraf gerek video kareleri gerekse de objeler ile bizlere sunmaktadır. 



Sergi; başlığını bir punk-rock şarkısından alınarak hayata ve aşka dair bir çelişkiyi vurgular. Oluşan neşenin nedensiz varoluşu ve kaybetme korkusunu sergiler. Kamerić’in işlerinin çoğunda sanatçının Bosna Savaşı’na dair deneyimleri ve anılarında yaşadığı duygular yer alıyor. “Bosnalı Kız” en çok bilinen yapıtlarındandır ve Kamerić kendi portresi üzerine yerleştirdiği bir grafitiden dönemin durumunu anlatan bir grafiti ile şekillendirmiştir: 

“DİŞSİZ…? BIYIKLI…? LEŞ GİBİ KOKUYO…? BOSNALI KIZ!”


Bu metin, savaş sırasında Bosna-Hersek’te bulunan Birleşmiş Milletler Koruma Gücü’nde görevlendirilmiş Hollandalı bir asker tarafından duvara yazılmış. Kamusal alan projesi olarak tasarlan bu afiş Saraybosna'da reklam panolarında sergilenmiştir. Sanatçı pek çok işinde kendi imgesini kullanmış ve bu stratejiye başvurduğu en yeni işi, dokuz aylık hamileyken üzgün palyaço Pierrot kılığında poz verdiği “Embarazada” adlı çalışmasında görebiliriz. Sergide buna benzer “Temel ihtiyaçlar”, “Keder”, “30Yıl sonra” gibi etkili işleri de bulunmaktadır. 




Sanat severlerin ve dönemi yaşayanların gitmesi gereken ücretsiz bu sergiyi kaçırmak olmaz tabiki de. Arter’ de 28 Şubat 2016’ya kadar sergilenmekte olan bu sergiyi kesinlikle ziyaret etmenizi öneririm. 

Popüler Yayınlar